Fietsverhalen

Door fietsers, voor fietsers

BATAVUSAMBO ON THE GO 2652 1Fuaxbkqpa

Fietsverhalen

Buitenmens bij uitstek, de gezondheidsfreak of de milieubewuste fietser. Of ben jij juist de sociale fietser, zoek jij innerlijke rust op de fiets of ben jij een echte roadtripper? We vroegen het fietsers die elke dag naar hun werk fietsen! Bekijk hier de verhalen van 10 fanatieke fietsers die allemaal hun eigen reden hebben om ’s ochtends op de fiets te stappen. Alle verhalen zijn in samenwerking met Werken in Beweging tot stand gekomen.

Fietsinterview: Brocacef/BENU

Vitaliteit, verbinding en voorbeeldgedrag. Deze drie sleutelwoorden komen steeds weer terug in ons gesprek met Julien Pluijmen. De zeer bevlogen HRM-directeur van Brocacef beantwoordt samen met Stephanie van Haasen-Vermeulen onze fietsvragen. ‘Ik deel op de fiets filmpjes met mijn team en vraag ze meteen hoe zij vandaag naar het werk komen.’

Fietsinterview: Innoord

‘Ik begin energieker aan de dag als ik naar school fiets,’ zegt Paul van Hattem. Paul is directeur van Blijhaven, een openbare basisschool die samen met 16 andere Amsterdamse scholen onder Innoord valt. De stichting stimuleert haar bijna 500 medewerkers meer te gaan fietsen via een voordelige financiële regeling, e-bikeproeven en deelfietsen. Met zijn enthousiasme voor fietsen inspireert Paul niet alleen collega’s. Hij helpt ook leerlingen aan een fiets en regelt fietslessen voor de kinderen én hun ouders. Miriam Schweitzer, coördinator inzetbaarheid & vitaliteit bij Innoord: ‘Paul is echt een schoolvoorbeeld voor ons.’

Fietsinterview: Rouveen Kaasspecialisten

Al meer dan honderd jaar is Rouveen Kaasspecialiteiten meester in het maken van kaas. Waar ze ook meester in zijn, is het op de fiets krijgen -én houden- van hun medewerkers. Woon je op minder dan 10 kilometer van je werk, dan krijg je als fietser dubbele spaarpunten en als autorijder niks. De nieuwe leasefietsregeling is populair en meimaand is fietsmaand, inclusief goodiebags en fietschecks. ‘Medewerkers sparen een Playstation bij elkaar met Trappers’, vertelt KAM-coördinator Marnix Korterink. Je zou bijna vergeten dat fietsen niet alleen financieel voordelig is, maar ook gezond en leuk. Wie dat zeker niet vergeet, is commercieel medewerker Henrike Willems die veel fietst: ‘Fit en gezond zijn en blijven is belangrijk, niet alleen als je zoals ik veel zit op kantoor, ook als je in de productie werkt.’

‘Ik blijf mezelf verrassen’

‘Ik ben een liefhebber van bewegen en eten, altijd goed om deze twee af te wisselen.’ Rudy Pater (30) is radiologisch laborant bij Saxenburgh Medisch centrum in Hardenberg en woont in Gramsbergen.

‘Fietsen past perfect bij mijn duurzame manier van leven en werken’

‘Door te fietsen bespaar ik 35 kilo CO2-uitstoot per jaar! Daar haal ik als duurzaamheidsexpert enorm veel plezier uit,’ zegt Raj Kumar (45). De auto laat hij dus lekker staan voor zijn dagelijkse woon-werkritjes van 2,5 kilometer tussen Veldhoven en de ASML campus.

Met de fiets weet ik tenminste hoelang ik erover doe

‘Ondanks dat ik een leaseauto heb, kom ik het liefst met de fiets naar kantoor. Fietsen is fantastisch. Niet alleen vanwege de beweging en het milieu, maar ook vanwege de voorspelbaarheid. Met de fiets kan ik veel beter plannen hoelang ik er over doe,’ zegt Sander Vernooij (43). Hij woont in Utrecht en fietst dagelijks 10 kilometer naar zijn werk als vakgroepleider Engineering Constructie bij BAM Advies & Engineering.

‘Fit blijven van lichaam en geest’

Zwemmen, hardlopen, fitgym: Brigitte Hamstra (61) is een sportieve vrouw. Niet zo verwonderlijk dus dat ze kiest voor de fiets als vervoermiddel naar haar werk. Dagelijks trapt zij in een stevig tempo de acht kilometer weg die haar scheidt van haar werk als coördinator facilitaire dienst bij Archipel Zorggroep Eindhoven.

'Door te fietsen naar mijn werk maak ik nieuwe vrienden'

‘Mensen die ik fietsend naar mijn werk vaak tegenkom gedag zeggen, dat vind ik echt ontzettend leuk’, zegt Ronald Bijwaard (63). Dagelijks fietst hij 21 kilometer heen en weer tussen Egmond aan den Hoef en zijn werk bij de technische dienst van VIVA zorggroep de Marke in Bergen.

‘Ik bepaal mijn eigen tempo’

‘Sinds ik maar een paar kilometer van mijn werk woon, spring ik iedere werkdag goedgemutst op de fiets, wat voor weer het ook is. Ik heb zelf de regie in handen, geen last van files en fietsen maakt mijn hoofd lekker leeg. Ik word er blij van!’ Monique Herman (57) woont in Utrecht en is docent op het Sint Bonifatius College.

‘Nadenken en plannen maken doe ik op de fiets’

Al fietsend maak ik mijn hoofd leeg, denk ik na over allerlei zaken en maak ik plannen.’ Daar heeft technisch verpleegkundige Lian Dievelaar-Oomen (59) alle tijd voor tijdens haar woon-werkrit van 21 kilometer naar haar werkgever Thebe!

‘Ik wil straks nog fit genoeg zijn om te genieten van mijn pensioen’

‘Blijven bewegen is belangrijk als je wat ouder wordt. Ik wil graag straks na een actief werkleven nog gezond en fit genoeg zijn om met mijn familie te genieten van mijn welverdiende pensioen.’ Johan Peters (60) pendelt daarom dagelijks op de fiets heen en weer tussen Huissen en zijn werk als binnendienstmedewerker bij Vallei Auto Groep.

‘Ik vind rust in wedstrijdjes’

Bernard Otten (41) woont samen met zijn vriendin en zoontje in Brunssum. Twee keer per week fietst de bedrijfsinformatie-analist bijna 15 kilometer heen en terug naar zijn werk bij pensioengroep APG.

‘Een auto is zoveel gedoe’

Het avontuur trekt voor Arnold Dongelmans. Hij vindt het leuk om nieuwe dingen te proberen en dat doet hij het liefst samen met anderen. De consultant organiseert dan ook evenementen voor de andere twintigers en dertigers onder zijn collega’s bij CGI. Dagelijks fietst hij 15 kilometer tussen huis en werk. ‘Ik vind het fijn om samen te fietsen met collega’s. Dan gaat de tijd snel en het is gezellig. Via CGI kunnen we belastingvrij een fiets kopen en we krijgen 9 cent per fietskilometer vergoed.’

‘Dom dat ik de auto niet eerder heb laten staan’

‘Zodra het weer het toelaat, ben ik buiten te vinden. Op de fiets geniet ik van de mooie Overijsselse natuur.’ Jarenlang reed Hans de Vries (60) met de auto naar zijn werk als HR-adviseur bij Zorggroep Noorderboog. ‘